Medische Encyclopedie – Apotheek Watergraafsmeer – Amsterdam

Apotheek Watergraafsmeer

Helmholtzstraat 57 1098 LE Amsterdam Tel:020 468 27 24 Fax:020 693 77 71

Medische Encyclopedie

Inhoud

COVID-19 (corona)

Wat is covid-19 (corona)?

Het coronavirus kan verkoudheid geven. De meeste mensen krijgen weinig klachten en worden snel beter. Sommige mensen krijgen ergere klachten, zoals longontsteking.

Het virus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen.

Een corona-test kan laten zien dat u corona heeft.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van deze punten voor u kloppen:

 • U wordt in een paar uren of dagen steeds zieker.
 • U ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen).
 • U bent al moe als u weinig doet (bijvoorbeeld opstaan uit uw stoel).
 • U bent in de war.
 • U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 of meer dagen weg was.
 • U bent ouder dan 70, u heeft een chronische ziekte of minder weerstand en u krijgt koorts (38 graden of hoger).

Ga niet naar de huisarts toe. De huisarts of assistent zal u aan de telefoon vragen stellen.
Als het nodig is, onderzoekt de huisarts u. De huisarts zorgt dat dit veilig kan, in de praktijk of bij u thuis. De huisarts draagt een bril, een mondkapje, handschoenen en een beschermende jas of schort.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Coronavaccins
Coronavaccins beschermen u tegen een infectie met het coronavirus. Ze bevatten een stukje code voor het maken van de spijkereiwitten. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus SARS-CoV-2. Na de vaccinatie maakt uw lichaam deze eiwitten. Uw afweer herkent deze eiwitten als indringers en maakt daar afweerstoffen tegen. Als u dan in contact komt met levende virussen, kan uw lichaam dit virus doodmaken. Zo voorkomen coronavaccins dat u ziek wordt.

Remdesivir
Remdesivir wordt gebruikt bij erge zieke COVID-19 patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. En bij COVID-19 patiënten die een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de infectie. Remdesivir zorgt ervoor dat ze mensen sneller beter kunnen worden. Ook kan het de kans verlagen dat deze mensen aan COVID-19 overlijden.

Dexamethason
Dexamethason wordt gebruikt bij mensen die minimaal 1 week ernstig ziek zijn door COVID-19 en die extra zuurstof nodig hebben. Het kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 aan de ziekte overlijden.

Nadroparine en enoxaparine
Bij mensen met een infectie met COVID-19 is gezien dat ze mogelijk meer kans hebben op longembolie en trombose. De antistollingsmiddelen nadroparine en enoxaparine worden in het ziekenhuis gebruikt om de kans te verkleinen dat patiënten een longembolie of trombose krijgen.

Tocilizumab
Tocilizumab wordt gebruikt bij mensen die een ernstige longontsteking hebben door COVID-19. Tocilizumab remt de ontstekingsreactie in het lichaam. Het wordt vaak samen met dexamethason gebruikt en kan de kans verlagen dat patiënten met COVID-19 overlijden.

Casirivimab met imdevimab
Casirivimab met imdevimab wordt gebruikt bij kinderen en volwassenen vanaf 12 jaar met corona die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel een grote kans hebben om erg ziek te worden. Bijvoorbeeld als ze een verzwakte afweer hebben. Casirivimab met imdevimab helpt ook om de infectieziekte corona te voorkomen en het verlaagt de kans op het overlijden door COVID-19.

Tixagevimab met cilgavimab
Tixagevimab met cilgavimab wordt gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Artsen schrijven het voor om de infectieziekte COVID-19 (corona) te voorkomen nog voordat u contact heeft gehad met een besmet persoon.

Budesonide inhalatie
Budesonide inhalatie wordt gebruikt bij mensen vanaf 65 jaar met COVID-19 die minder dan 14 dagen klachten hebben en bij mensen tussen 50 tot 64 jaar bij wie verwacht wordt dat ze ernstig ziek worden door COVID-19. Budesonide inhalatie kan er waarschijnlijk voor zorgen dat u gemiddeld 3 dagen korter last heeft van de COVID-19-klachten. Ook kan het mogelijk de kans verlagen dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen of dat u aan COVID-19 overlijdt.

Pneumokokkenvaccin
Een infectie met COVID-19 kan de longen beschadigen. Hierdoor kan een infectie met pneumokok-bacteriën gevaarlijker zijn, vooral bij ouderen. Het pneumokokkenvaccin maakt de kans kleiner dat kwetsbare patiënten overlijden aan een longinfectie door pneumokok-bacteriën. Het pneumokokkenvaccin biedt geen bescherming tegen het coronavirus zelf.

Anakinra
Anakinra wordt gebruikt bij mensen ernstig ziek zijn, een longontsteking hebben en en die extra zuurstof nodig hebben door COVID-19. Het kan de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt.

Terug naar overzicht